Аплик

Пендел

Полилей

Плафон

Вграждане

За шини

Лампион

Настолна лампа

Външно осветление

48 резултата

  • Подреди по:
    ...
Филтри
Колекция
Цена

„Секретите за успешното осветление в дома: Превърнете го в идеалното пространство“

Осветлението в дома носи не само практическа функция, но и може да създаде уют и хармония в пространството. Всеки от нас желае да създаде идеалната атмосфера в собствения си дом, където да се почувства комфортно и спокойно. В тази статия ще разкрием някои от секретите за успешното осветление, които ще ви помогнат да преобразите вашето жилище в идеалното пространство.

1. Изборът на правилните светлини
Когато става въпрос за осветление, изборът на правилната светлина е от съществено значение. Възможностите са много – от топла и уютна светлина до ярка и динамична. За спалнята и дневната, може да изберете светлини, които създават релаксираща атмосфера, докато за работното пространство или кухнята предпочитайте по-ярки и функционални светлини.

2. Игра на светлина и сянка
Играта на светлина и сянка може да превърне обикновено пространство в нещо изключително. Разположете различни източници на светлина, като прозорци, лампи и светлини за акцент, за да създадете интересни комбинации и ефекти. Придайте внимание на детайлите и експериментирайте с различни осветителни тела, за да постигнете желания резултат.

3. Димиране и контрол на осветлението
Димирането и контролът на осветлението са много важни елементи за създаване на правилната атмосфера в дома. Използвайте преместващи се контроли или дистанционни управления, за да регулирате нивото на светлината според нуждите и настроението. Това ви позволява да създавате различни сцени и настроения в зависимост от активността, която изпълнявате.

4. Осветление за акценти
Осветлението за акценти може да служи като ориентир в пространството и да подчертае определени детайли или обекти. Използвайте светлини за акцент, за да подчертаете картина, растение или архитектурен елемент, който искате да бъде в центъра на вниманието. Това добавя уникалност и стил в дома ви.

Заключение:
Успешното осветление е ключът към създаването на идеалната атмосфера в дома ви. Внимателно избрани и разположени светлини, игра на светлина и сянка, контрол и осветление за акценти могат да ви помогнат да преобразите обикновеното пространство в идеалното място. Използвайте секретите и съветите, които споделихме в тази статия, за да направите вашето жилище още по-приятно и уютно.“

Внимание: За по-добро разбиране и възприемане на информацията от читателя, е важно да използвате подзаглавия, булет-точки и смислени абзаци в статията.

Интериорни осветление

Осветлението е един от най-важните аспекти на вашия интериор, тъй като, освен че осветява стая, то може напълно да преобрази външния вид на пространството за добро или за лошо.

От една страна, тя може да превърне мрачната стая в достойно за лъскаво списание пространство с простото щракване на превключвателя или, от друга, може да осветява недостатъчно или прекомерно, което води до главоболие, умора в очите и умора от осветление.

Както навремето известният американски интериорен дизайнер Алберт Хадли намеква, „Дизайнът се определя от светлината и сянката, а подходящото осветление е изключително важно.“

Това луксозно ръководство за осветление ще ви преведе през разнообразие от различни видове осветление и ще предостави експертни идеи как да оформите осветлението в интериора на вашия дом.

ВИДОВЕ СВЕТЛИНА

Първото нещо първо, има два основни типа осветление, които всеки би могъл да направи, като знае малко повече за това – естествената светлина и изкуствената светлина.

Слънчевата светлина е най-естественият източник на светлина, който съществува. Това е психически стимулиращо и абсолютно безплатно. Но също така е трудно да се контролира.

Светлината ще се различава, където и да живеете – например светлината на север е много по-хладна от екваториалната слънчева светлина – и посоката, към която е обърната стаята ви. Времето на деня и сезоните също влияят върху количеството естествена светлина в помещението.

Покритията на прозорците са полезни при контролирането на естествената светлина. За стаи с малко естествена светлина интериорният предполага, че „прозорците и обработката на прозорци са най-ефективните начини за контролиране на естествената светлина, заедно с използването на огледала“.

Огледалните мебели също работят добре и предлагат място за съхранение. За помещения, наводнени с естествена светлина, това може да се контролира чрез използването на облицовани завеси в по-дебели тъкани.

Трябва да се обърне внимание и на отблясъците – твърде светлата стая може да изглежда равна и студена.

Изгарящата светлина (т.е. свещ и огън) са изключително атмосферни източници на естествена светлина и не трябва да се забравят. Вижте как зоната за сядане в тази рецепция на хижа от Inge Moore (от The Gallery HBA) е направена още по-привлекателна с добавянето на ревящ огън. Статуетните конуси, поставени в елегантни свещници или канделабри, са красиви, когато са поставени в двата края на мантия или официална маса за хранене. За по-небрежен външен вид ураганите или фенерите са лесен начин да се насладите на топлото сияние на свещи на закрито или на открито.

 

Трябва да се използва изкуствено осветление, за да добавите слоеве към вашето пространство. Топлата светлина (за разлика от ясната светлина) е най-приветливият вариант за жилищни пространства. Освен че добавя към цялостния стил на интериорен дизайн на дадено пространство, изкуственото осветление може да се използва за подчертаване на характеристики, създаване на зони и промяна на възприеманите пропорции на помещението. Винаги имайте предвид петте категории осветление (по-долу), когато планирате вашата схема на осветление. Помислете къде имате нужда от какво, как планирате да използвате своето пространство и използвайте набор от светлинни ефекти, за да създадете желания външен вид.

Петте основни типа вътрешно осветление са: общо, околно, настроение, задача и акцент.

 

Някои светлини могат да се поберат в няколко типа (в зависимост от тяхното разположение, яркост и употреба), но общото разбиране на всеки отделен тип осветление може да бъде много полезно при планирането на ефективна схема.

Общото осветление е основната основа на една осветителна схема, осигуряваща равномерно сияние върху цяла стая и осветяващо пространство функционално, а не от естетически съображения.

Определящата характеристика на общото осветление е, че обикновено е директно и трябва да се контролира от димер, за да се вземат предвид промените в дневната светлина.

 

Централната висяща светлина е може би най-често използваният източник на общо осветление и може да бъде важна част от дизайна на стаята. Луксозният полилей или артистична инсталация едновременно правят страхотни визуални изявления в една стая и насочват погледа.

Като каза това, те трябва да бъдат придружени от други осветителни слоеве като централен източник на светлина, който сам по себе си хвърля неприятни сенки (особено за хората) и не дава реален живот на една стая.

Тази опростена схема на осветление обикновено се счита за крайно недостатъчна за създаване на гостоприемно пространство.

Следващият слой осветление е околното осветление, което е чудесен партньор на общото осветление. И двата типа споделят важни характеристики – те са предимно функционални и се използват за осветяване на цялостна площ. Основната разлика между двете е в посоката на тяхната светлина. Интериорният дизайнер Април Ръсел обяснява разликата, като казва: „Общото осветление е точно това – практична светлина за всеки ден и нощ. Амбиентното осветление повече пъти няма да бъде свързано към система за затъмняване, за да се контролират нивата на осветеност в зависимост от случая. Амбиентното осветление обикновено се използва за забавление – създава драма. “

Амбиентното осветление е индиректно и следователно по-меко от общото осветление – тъй като обикновено не използва осветление, не създава неприятни сенки. Помислете за прожекторите за очни ябълки или стенните осветителни тела, които измиват стена със светлина, осветена с ламперия или скрито осветление, която хвърля светлина върху тавана.

Използваното тук околно осветление също е пример за архитектурно осветление, което често се използва за промяна на външния вид или размера на пространството. Без него тази стая без прозорци би била ужасно тъмна и ще се чувства много ограничаваща.

Както подсказва името му, осветлението за работа  е всеки източник на светлина, използван за определена задача като четене или готвене. По природа тези светлини трябва да имат по-силна мощност от повечето други осветителни тела. Винаги комбинирайте с подходяща околна светлина, за да избегнете напрежение в очите, причинено от острия контраст от светли до тъмни области.

Зоните за четене и работа са едни от най-очевидните зони, които се нуждаят от осветление на задачите. Лампите с балансирано рамо правят страхотни дизайни на бюрото, докато гъвкавите светлини за четене, закрепени близо до таблата, са чудесни за четене преди лягане. Огледалното осветление работи добре в личните зони за грижа и баните. Кухнята е друга зона, в която трябва да се включи осветление за задачи, за да се направи приготвянето на храна по-лесно и по-безопасно. Прожекторите под кабинета, вградените прожектори над плотове или дългата и ниска висяща светлина над подготвителен остров са само някои от опциите за осветление на кухненските задачи. Осветлението за задачи може да се използва и за създаване на пътеки за поток на крака в стая или коридор или под формата на насочени светлини на нивото на пода или светлини на стълби на стълбите.

Осветлението на настроението е толкова важно за цялостния външен вид на помещението, колкото общото и околното осветление и пространство без него би било голо. Това прави една стая приятно привлекателна, като създава светлинни басейни, които противодействат на сенките, причинени от общото осветление.

Това също е важен елемент от стила на стаята, тъй като има тенденция да се занимава еднакво със стила, както и с функцията – популярни опции са настолните лампи и подовите лампи. За настолни лампи е за предпочитане масивна странична маса или конзола, в противен случай може да е трудно да се скрият проводниците. Прокарайте жици чрез дискретна дупка, пробита в повърхността или лента, или ги закрепете надолу по крака.

Дръжте контактите близо до мястото, където ще бъдат разположени вашите лампи – още една добра причина да напуснете електрическото си планиране до края на проектирането си.

Тъй като осветлението на настроението често е най-близкият до нивото на очите слой на осветление, важно е да засенчите всеки отблясък от невзрачни голи крушки с филтър. Същото важи и за вашето общо или околно осветление, ако голата крушка се вижда отдолу.

Полезен съвет от интериорния дизайнер Барбара Бари помага при поставянето – „Обичам да поставям източника на осветление (лампата) точно над нивото на очите, което осветява цялата стая и е най-ласкателното, защото не хвърля сянка надолу. ”

Където някога крушките с волфрамова нажежаема жичка са били най-популярният избор, халогенът и светодиодите са модерните заместители на сега почти забранения предшественик поради тяхната цена и енергийна ефективност. Изберете по-ниска мощност за осветление на настроението – за разлика от осветлението за задачи, крушките с висока мощност са твърде сурови и неподходящи. Крушките с по-висока мощност също се нуждаят от голяма сянка, за да осигурят достатъчно пространство между крушката и материала.

Когато избирате подови и настолни лампи, обърнете внимание на пропорциите на сянката към нейната основа, както и на пропорцията на лампата към вашите мебели

Има много други съображения, що се отнася и до нюансите. Хардуерът винаги трябва да бъде покрит със сянка – грозният хардуер изглежда глупаво и разрушава естетиката. Текстурите също могат да променят външния вид на лампата, особено когато са осветени – например по-грубите ленени дизайни ще създадат различна светлина от лъскавата сатенена сянка.

Ако светлината в стаята ви разчита в голяма степен на осветлението на настроението, по-бледите тонове са най-добре да позволят да проникне толкова много светлина; по-тъмният нюанс е страхотен, ако се стремите към мрачен, атмосферен вид. Сребърните или златните облицовки са най-добрите за възпроизвеждане на луксозен блясък.

Подобно на осветлението за задачи, акцентното осветление има определена функция и представлява всяко осветление, което е специално включено, за да подчертае определена характеристика в стаята.

Прожекторите, които подчертават произведения на изкуството, скулптури и предмети в шкафове или на пиедестали, са примери за акцентно осветление, което подобрява парчетата и предотвратява загубата им в недостатъчно осветено пространство.

Подобно на осветлението за задачи, поради своето естество, акцентното осветление се нуждае от повече лумени (светлинната мощност) – поне три пъти повече – и следователно изисква по-висока мощност.

 

Понякога архитектурното осветление може да се включи в акцентното осветление, както и в околното осветление. Акцентното архитектурно осветление обикновено е малко по-фино, но подчертава текстури и определя периметри вместо конкретен обект.

СВЕТЛИНИ

Осветлението надолу е много полезна и най-популярна форма на осветление в интериора – повечето централни източници на светлина или прожектори ще бъдат прожектори. Той хвърля неприятни сенки (особено за хората), така че трябва да се компенсира с подходящо околно осветление.

 

Насочено на-горе

Издигането на светлина е много по-мека алтернатива на осветяването, тъй като индиректно вкарва светлина в стая, като я отскача от тавана и отразява обратно в стаята.

 

Осветление на стени

Осветлението  на стените равномерно осветява вертикална повърхност по мек начин. Поставете светлината на подходящо разстояние, така че лъчът да достигне цялата повърхност.

 

ПРОЖЕКТОРИ

Прожекторите се използват много в осветлението на задачите и акцентите, за да подчертаят определена характеристика на помещението.

 

ПЕРИМЕТРалНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Периметралното осветление подчертава размерите на една стая и разширява нейните привидни размери. Осветлението с покритие или корниз е ефективен начин да направите това и често се използва от интериорни дизайнери и архитекти.

 

ДА СЕ ОСВЕТЛЯВА

 

НАПРАВЕТЕ помислете за какво ще се използва стаята ви и какви мебели ще бъдат включени в нея – някои парчета ще изискват специфично осветление.

 

Включете димерна система във вашия дизайн на осветлението – тя позволява вашето осветление да реагира.

 

Вземете предвид връзката между помещенията, когато планирате схема на осветление – рязките промени от ярки към тъмни могат да причинят дезориентация и умора на очите.

 

НАПРАВЕТЕ Поставете стенни лампи на по-къси стени – това ще балансира стаята ви и ще отклони вниманието от дългите стени.

 

НЕ Обърнете внимание на облицовката на сянка – дебелината и цветът на облицовката ще повлияят на излъчваната светлина.

 

ДА помислите добре за мощност – 60- или 75-ватовите крушки са твърде ярки за осветление на настроението. 40-ватова крушка е много по-привлекателна.

 

ДА Винаги скривайте гола крушка с дифузьор.

 

НЕ СЕ ОСВЕТЛЯВА

 

НЕ СЕ придържайте към един централен източник на светлина, защото той причинява неприятни сенки – многопластовата схема е от съществено значение.

 

НЕ Скъсвайте по контактите – няма нищо по-лошо от това да се налага да използвате некрасив удължителен кабел.

 

НЕ оставяйте жици на показ – това води до нереден външен вид, който разваля цялостната естетика на вашия интерио

 

Количка
X Списък с желани
X Последно разгледани
Категории